Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Elektrische fiets of scooter

Beschrijving

Fietsen met elektrische trapondersteuning en elektrische scooters kunnen als dienstfiets/scooter voor zakelijk gebruik worden toegepast. Ook kan een medewerker de elektrische fiets via de Werkkostenregeling aanschaffen en gebruiken voor woon-werkverkeer.

Toepasbaarheid

De elektrische fiets maakt het fietsen comfortabeler. Ritten tot tien à vijftien kilometer zijn met de elektrische fiets goed te doen. Met één acculading kan gemiddeld 50 kilometer met ondersteuning gereden worden. Met een elektrische scooter kunnen langere afstanden afgelegd worden. Een elektrische scooter rijdt op één acculading 40 tot 80 kilometer. De elektrische fiets of scooter is daarom een goed alternatief voor de auto of het openbaar vervoer. Vergeleken met het openbaar vervoer is het een bijkomend voordeel dat een medewerker niet afhankelijk is van vertrektijden.

In drukke steden zijn de afstanden kort en is de bereikbaarheid met de auto vaak slecht. Met een elektrische fiets of scooter is deze drukte te omzeilen. De elektrische fiets en scooter worden om deze reden gebruikt door onder andere politie agenten, makelaars en medewerkers van woningbouw verenigingen. Een kleine hoeveelheid bagage kan gemakkelijk meegenomen worden op een fiets of scooter. Dit maakt elektrische fietsen en scooters zeer geschikt voor koeriersdiensten.

Milieuaspecten

De kilometers die je met de elektrische fiets aflegt zijn vijftig keer minder milieubelastend dan die met de auto. De fiets veroorzaakt nog geen 2% van de CO2-uitstoot van een auto, circa 5 gram per kilometer. Een elektrische scooter verbruikt meer energie dan de elektrische fiets. Toch levert deze nog veel milieuvoordeel op ten opzichte van een auto of scooter of brommer op benzine. Er zijn namelijk positieve effecten op de doorstroming van het overblijvende autoverkeer.

Financiële aspecten

De financiële voordelen kunnen zijn:

  • minder ruimte en kosten voor parkeerplaatsen;
  • een extra aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde voor bestaande en nieuwe medewerkers;
  • een fietsende medewerker is een gezonde medewerker; minder ziekteverzuim, een betere weerstand tegen stress en een betere conditie. Zo is aangetoond dat drie keer per week minstens 6 kilometer fietsen de conditie verbetert met 10%.
  • een versterking van het ‘duurzaamheidsimago’ van het bedrijf.

Elektrische fietsen kosten tussen de € 700 en de € 2.500. Per kilometer kost een elektrische fiets (inclusief onderhoud) circa € 0,16. Een elektrische scooter kost tussen de € 1.300 en € 2.300. De kosten van rijden met een elektrische scooter zijn € 0,22 per km. Een scooter op benzine kost ruim € 0,25 per km. Een auto kost € 0,35 per km. Een elektrische fiets is dus per kilometer goedkoper.
Een elektrische fiets kan je (deels) aanschaffen via ede Werkkostenregeling en vanaf januari 2020 is het ook mogelijk om elektrische fietsen te leasen tegen een bijtelling van 7%(zie Regelingen die fietsen stimuleren). Voor de aanschaf van de elektrische scooter zijn deze regelingen niet mogelijk.

Elektrisch aangedreven brom- of snorfietsen met lithiumhoudende accu staan op de Milieulijst (2019, code B 3118) en komen daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor de fiscale stimuleringsregelingen MIA (milieu investeringsaftrek) en VAMIL (willekeurige afschrijving milieu investeringen). Zie voor meer informatie www.rvo.nl/miavamil. Deze regeling houdt in dat 13,5% van de aanschafkosten aftrekbaar is van de fiscale winst (MIA) en dat 75% van de aanschafkosten willekeurig mag worden afgeschreven (VAMIL). Voor elektrisch aangedreven brom- of snorfietsen met lithiumhoudende accu geldt dat 50% van het investeringsbedrag in aanmerking komt voor MIA en VAMIL.

Rekenvoorbeeld

Elektrische scooter
Aanschaf: € 1.300 tot € 2.300
Kosten per 3.000 km: € 15
Onderhoud (motorisch, mechanisch en accu): € 275

Benzine scooter
Aanschaf: € 1.100 tot 3.000
Kosten per 3.000 km: € 200
Onderhoud (motorisch, mechanisch en accu): € 175

Per jaar (bij een afgelegde afstand van 3.000 km) is een scooter € 85 goedkoper dan een benzine scooter. Bij een langere afstand loopt dit voordeel verder op.

Aanvullende informatie

Bron: Infomil / Milieucentraal / Stimular

Naam: Bedrijfsnaam: Aannemingsbedrijf Van Gelder Website: http://www.emco-scooters.com Datum: 23 October 2017 De uitvoerders van aannemingsbedrijf Van Gelder gebruiken e-scooters om zich snel in de stad te verplaatsen. Het parkeren is nooit een probleem en men heeft geen hoge parkeerkosten.

Bron: persbericht van emco Benelux, oktober 2017
Naam: Bedrijfsnaam: Veiligheidsregio Noord-Holland Datum: 03 April 2017 Brandweer sneller op kazerne met e-scooter
Met name in drukke binnensteden is het vaak lastig om je snel te verplaatsen. In de veiligheidsregio Noord-Holland hebben ze voor het vervoer al enige jaren geleden een praktische en duurzame oplossing bedacht. De inzet van drie elektrische scooters. In de praktijk bleek dit zo succesvol te zijn, dat een uitbreiding een logische vervolg was. Er zijn negen nieuwe elektrische scooters geleverd. De e-scooters worden ingezet voor de brandweer van Hoorn, Zwaag, Blokker en Enkhuizen, behorend tot de veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Ze worden zowel door de vrijwillige als beroepsbrandweer gebruikt, zodat de brandweerlieden snel op de kazerne of bij de brand kunnen zijn. In totaal beschikt de brandweer nu over twaalf elektrische scooters. Dit is een goed voorbeeld van een verbeterde veiligheid en van een duurzame en doelmatige inzet van elektromobiliteit.
Bron: persbericht van emco Benelux, divisie e-scooter, maart 2017
Naam: Han Hofman Bedrijfsnaam: Expert Expresse Datum: 16 December 2015 Koeriersbedrijf Expert Expresse uit Helmond bundelt geen pakketten, maar voert voor elke verzending een aparte rit uit. Sinds kort ook met een elektrische scooter, aangeschaft met de fiscale aftrek van MIA\Vamil.

Handig in de stad
Han Hofman van Expert Expresse was al langer op zoek naar een alternatief voor de auto. “De scooter heeft zoveel voordelen in het drukke stadsverkeer. Je hebt geen parkeerproblemen, geen files heen en kunt elke plek gemakkelijk tot de voordeur bereiken. Bovendien kun je gebruik maken van jongere rijders. Dat is bedrijfsmatig ook interessant.”

Voordelig gebruik
De keuze van Hofman viel na enig onderzoek op de elektrisch scooter Nimoto Trendy-R. “Door op andere energie te rijden, stimuleer je grote oliemaatschappijen werk te maken van alternatieve brandstoffen. Bovendien is het voordelig in gebruik.” De fiscale aftrekmogelijkheid van MIA\Vamil hielp Hofman om deze beslissing te nemen. “Zo’n scooter kost ongeveer 30% van een bestelauto. Een fiscaal voordeel geeft dan mede de doorslag.”

Slecht weer
De scooter heeft ook nadelen. “Bij slecht weer pakken we de auto. Dat doen we ook als er sprake is van grote volumes. Maar die afwisseling is prima. We doen er ons voordeel mee.” Het gebruik van de elektrische scooter bevalt zo goed, dat Hofman momenteel ook de aanschaf van een elektrische auto overweegt. Maakt hij dan weer gebruik van MIA\Vamil? “Dat lijkt mij wel. Daar ben ik ondernemer genoeg voor.”
Naam: Tijs van de Wielen Bedrijfsnaam: Maasstad Ziekenhuis Datum: 30 November 2013 Hoe krijg je mensen uit de auto? Met deze vraag werd ik geconfronteerd toen het Maasstad Ziekenhuis vanaf twee lokaties met redelijke parkeergelegenheid verhuisde naar het huidige gebouw. ... Dé kans om fiets en OV te stimuleren. ... Dat gebeurde onder andere op de Opstapdagen. in samenwerking met lokale fietshandelaren konden de medewerkers gratis kennismaken met elektrische fietsen en scooters. Die mochten een week lang geprobeerd worden tijdens de woon-werkreis. ... Voor een elektrische fiets of scooter kreeg men een subsidie van € 550 en daarnaast kon een "groene lening" worden aangegaan. ... Een fietsenplan bestond al en bestaat nog steeds, waardoor je met voorfinanciering van het ziekenhuis elke drie jaar een nieuwe fiets kunt aanschaffen.
Bron: Fietserskrant Rotterdam, nov. 2013
Naam: Bedrijfsnaam: New York Pizza Datum: 31 January 2012 E-pizza-bike
“We gaan de helft van alle maaltijden bezorgen per elektrische fiets. Op verzoek van de pizzaketen heeft fietsenproducent Sparta een elektrische fiets ontwikkeld, waarmee de koeriers gaan bezorgen in de ‘golden mile’, zo’n 2 kilometer rondom elke vestiging. Bang voor tijdverlies bij het bezorgen is New York Pizza niet; fietsen op de elektrische Sparta is als fietsen met windkracht 6 in de rug.

We gaan ervan uit dat de nieuwe fietskoeriers per jaar bijna 800.000 ritten zullen maken. Naar verwachting worden daarmee 300 pizzabrommers overbodig. De energie die de fiets gebruikt is maar een fractie van die van een brommer. We verwachten en hopen dat de hele branche gaat volgen!”
Bron: New York Pizza
Naam: Bedrijfsnaam: TNT Express Datum: 22 October 2010 In het centrum van Brussel rijden vanaf oktober 2010 opvallende elektrische vrachtfietsen, ook wel cyclocargo’s, van TNT Express. De cyclocargo’s stoten geen CO2 uit en verbruiken geen benzine, wat de luchtkwaliteit van Brussel ten goede komt. Het aantal vrachtfietsen zal de komende tijd uit uitgebreid worden tot 5. Dankzij deze 5 elektrisch aangedreven vrachtfietsen bespaart TNT 400 kilogram CO2 per week.

Bron: TNT 2010, duurzaamnieuws.nl
Naam: Bedrijfsnaam: Croon Elektrotechniek Datum: 28 September 2010 "Om onze CO2-uitstoot tot een minimum te beperken, worden bij ons alleen nog maar elektrisch aangedreven scooters ingezet voor service- en onderhoudswerkzaamheden. Hierdoor neemt de schadelijke dieseluitstoot af en wordt fileleed voorkomen."
Bron: Pepperonline.nl
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.