Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Betonkernactivering

Beschrijving

Betonkernactivering (BKA) is het verwarmen of koelen van een ruimte door water te pompen door leidingen in de kern van een betonnen vloer of plafond (en niet vlak onder het vloeroppervlak, zoals bij vloerverwarming). BKA werkt met Lage Temperatuur Verwarming (LTV) en Hoge Temperatuur Koeling (HTK). Doordat de watertemperaturen weinig afwijken van de omgevingstemperatuur, is er minder energie nodig dan bij een conventionele klimaatinstallatie. Een voordeel ten opzichte van vloerverwarming is dat de soort vloerafwerking nauwelijks invloed heeft op de werking van de klimaatinstallatie.

BKA werkt het beste in combinatie met een weersafhankelijke regeling van de aanvoertemperatuur met een maximum en een minimum aanvoertemperatuur van respectievelijk 29 °C en 18 °C. Dit levert een beter comfort, hoger vermogen en een lager energiegebruik dan een constante wateraanvoertemperatuur van (standaard) 22 °C.

Toepasbaarheid

BKA is alleen toepasbaar bij nieuwbouw. Het is van belang dat het pand goed geïsoleerd wordt (zoals bij nieuwbouw standaard is), zodat een beperkte capaciteit nodig is voor verwarmen en koelen. Let er wel op dat:

  • Akoestische of verlaagde plafonds niet mogelijk zijn.
  • De temperatuur niet per ruimte regelbaar is.
  • Combinatie met luchtbehandelingsysteem noodzakelijk is. Natuurlijke ventilatie leidt tot tochtklachten en te veel warmteverlies.
  • Er niet te veel water door het systeem stroomt. Hierdoor wordt het temperatuurverschil tussen aan- en afvoerstroom kleiner, wat leidt tot een lagere efficiëntie, hogere kosten en minder comfort.

Milieu aspecten

BKA bespaart gasverbruik voor verwarming en elektriciteitsverbruik voor koeling t.o.v. een conventioneel verwarmings- en koelsysteem.

Financiële aspecten

BKA wordt tijdens de bouw van een pand toegepast. De meerkosten zijn daardoor beperkt. In het gebruik is BKA het meest zuinige afgiftesysteem, dat momenteel beschikbaar is. De besparing op de energiekosten is circa 40% (t.o.v. een conventionele CV-installatie). Past u BKA toe, dan is een dag-/nachttarief financieel het meest voordelig. BKA werkt efficiënter als ook ’s nachts verwarmd en gekoeld wordt.

Aanvullende informatie

Goed te combineren met WKO, warmtepompen en HR-ketels. De efficiëntie van deze energiesystemen neemt toe door de combinatie met HTK en LTV.

Bron: Rehau, TU Eindhoven, vakblad installatie en sanitair

Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.