Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Duurzame schuimbrandblusser

Beschrijving

Overweeg bij aanschaf van een nieuwe schuimblusser een duurzame variant. Duurzame schuimbrandblussers hebben dezelfde bluskracht als poederblusssers en zijn dus krachtiger dan conventionele schuimblussers. De brandblussers zien er hetzelfde uit. Een duurzame schuimblusser is te herkennen aan het Milieukeurlogo.

Een traditionele schuimblusser gaat 5 jaar mee. Na deze 5 jaar wordt het met synthetisch schuim verontreinigde water weggegooid (6 liter).

In een duurzame schuimblusser zit 5,96 liter water en 0,04 liter biologisch afbreekbaar schuim. Het schuim en het water worden gescheiden opgeslagen in de blusser en komen pas bij elkaar als de brandblusser gebruikt wordt. Na 10 jaar wordt alleen het schuim vervangen. De levensduur van deze brandblusser is circa 20 jaar (het wettelijk maximum).

Toepasbaarheid

Niet voor alle brandblussers is een duurzaam alternatief. Een duurzame schuimbrandblusser is een alternatief voor de traditionele schuimbrandblusser. Deze is toepasbaar voor het blussen van brandende vloeistoffen en vaste stoffen. Pas een duurzame schuimblussers toe bij vervanging van conventionele schuimblussers of bij aanschaf van een nieuwe schuimblusser.

Milieu aspecten

In conventioneel schuimblussers worden in 20 jaar vier blusschuimvullingen gebruikt en dat veroorzaakt 24 liter afval. Een duurzame brandblusser veroorzaakt in de zelfde periode slechts 0,08 liter afval. Dat betekent circa 97% minder afval door gescheiden opslaan van blusschuim en water. Brandblussers worden na hun levensduur op enkele niet herbruikbare delen na gerecycled. Voor de conventionele blussers betekent dat dus vier maal zo veel afval.

Financiële aspecten

Een conventionele schuimblusser kost circa € 60, gaat 5 jaar mee en kost dus circa € 12 per jaar. Een duurzame schuimblusser kost circa € 195, gaat 20 jaar mee en kost dus circa € 10 per jaar. Hier komen wel nog de extra kosten voor het bijvullen van het schuim bij. Over de levensduur van 20 jaar zullen de kosten waarschijnlijk min of meer vergelijkbaar zijn.

Bron: Saval brandblussers

Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.