Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Voorkom obstakels in luchtstromen serverruimte

Beschrijving

ICT-apparatuur in een serverruimte zoals servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur geeft veel warmte af. Koeling helpt de bedrijfszekerheid van deze apparatuur te garanderen. Optimaliseer de koeling door de luchtstromen te optimaliseren. Zorg dat zo min mogelijk koude lucht verloren gaat of wordt geblokkeerd. Als de luchtstroom geblokkeerd wordt, dan moeten ventilatoren die de luchtstroming verzorgen meer vermogen leveren wat resulteert in een hoger elektriciteitsverbruik. Let vooral op obstakels onder de vloer en de deuren in de ICT-racks:

  • Bundel de bekabeling.
  • Beperk het aantal kabelgoten en leidingen over de vloer.
  • Haal oude niet meer gebruikte kabels weg, zij belemmeren de luchtcirculatie.
  • Verwijder deuren in de ICT-racks (als het beveiligingsniveau dit toelaat en dit niet de opdeling in warme en koudegangen teniet doet) (zie ook Warme en koude gangen in serverruimte). Is dit niet mogelijk, maak dan gebruik van geperforeerde deuren.
  • Voorkom blokkeringen in de uitstroom van warme lucht.

Toepasbaarheid

Deze maatregel geldt zowel voor commerciële datacenters als voor interne serverruimtes van bijvoorbeeld een ziekenhuis of kantoor. In de tekst wordt steeds gesproken over serverruimte, waarmee ook datacenters bedoeld worden.

Bij het ontwerp van een nieuwe serverruimte of de renovatie van een bestaande serverruimte, kunnen al deze maatregelen standaard worden opgenomen.

In een bestaande serverruimte kunnen de maatregelen, meestal tegen beperkte kosten, grotendeels worden geïmplementeerd. De maatregelen zijn snel rendabel als er een verhoogde vloer aanwezig is en de luchttemperatuur aan de inname zijde van de ICT-apparatuur lager is dan 25 °C.

Milieu aspecten

Deze maatregel bespaart op het elektriciteitsverbruik door koeling.

Financiële aspecten

Minder obstakels zorgen ervoor dat de koelmachine minder vermogen hoeft te leveren, ofwel: de ingestelde temperatuur kan omhoog. Bij elke graad Celsius die de koelmachine warmer wordt gezet, bespaar je ca. 3% op de elektriciteitskosten voor koeling. Streef naar een luchttemperatuur van 25 °C aan de inname kant van de ICT-apparatuur, in plaats van de veel gebruikte temperatuur van 20 °C of zelfs lager.
De terugverdientijd van deze maatregel is 1 tot 5 jaar, afhankelijk van de grootte van het systeem en de omvang van de maatregelen.

Aanvullende informatie

Zie ook tip Alle energiemaatregelen voor serverruimte en datacenter. Dataopslag in de cloud is over het algemeen zuiniger dan in het eigen netwerk, zie tip Koop dataopslag duurzaam in.

Bron: Infomil

Geen reacties gevonden
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.