Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Stel een dode zone in tussen koelen en verwarmen

Beschrijving

In veel bedrijven schakelt de airconditioning in, terwijl ook de verwarming aan is. Dit kan gebeuren als één van beide installaties niet goed staat ingesteld. Een “dode zone” kan deze situatie voorkomen. Deze instelling houdt in dat de beide installaties niet tegelijkertijd in bedrijf kunnen komen. Bijvoorbeeld: verwarmen tot 20°C en koelen vanaf 24°C (binnentemperatuur). Je kunt ook voorkomen dat de cv aanspringt bij hoge buitentemperatuur door een Juiste instelling van de stookgrens.

Als de verwarming en koeling in een ruimte via onafhankelijke thermostaten/klimaatregelaars verloopt kan een voorkeurschakelaar (ook wel overbruggingsschakelaar) worden geplaatst tussen beide regelaars/thermostaten. Deze voorkomt dan dat beiden tegelijkertijd aan kunnen staan.

Toepasbaarheid

De maatregel is in ieder pand toepasbaar waar zowel een koel- als een verwarmingssysteem aanwezig is in dezelfde ruimte.

Milieu aspecten

Deze maatregel bespaart 5 tot 20% op aardgas voor verwarmen. Daarnaast wordt bespaard op elektriciteit voor koelen.

Financiële aspecten

De investering voor het instellen van een dode zone bestaat uit tijd. Voor de overbruggingsschakelaar liggen de kosten tussen de € 70 en € 90 inclusief montage. De gemiddelde terugverdientijd van deze maatregel is minder dan 1 jaar.

Bron: Stichting Stimular, Infomil, Uneto-VNI

Geen reacties gevonden
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.