Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Energiezuinig terrasverwarming

Beschrijving

Terrasverwarmers verbruiken energie voor het verwarmen van de buitenlucht. Hierbij gaat als vanzelfsprekend veel warmte verloren. Doe bij voorkeur je terrasverwarmer weg en leen gratis dekens of bodywarmers uit aan gasten die van de buitenruimte gebruik willen maken. Creëer een beschutte buitenruimte waar je gasten uit de wind zitten. Een terrasverwarmer wordt dan overbodig.

Is de terrasverwarmer noodzakelijk, beperk dan het energieverlies:

  • Stem het aantal terrasverwarmers af op het te verwarmen terrasoppervlak.
  • Creëer een beschutte locatie. Plaats windschermen of plaats de terrasverwarmer onder een overkapping. Hierdoor voldoet een terrasverwarmer met minder vermogen.
  • Pas aan-/uitschakelaars toe op terrassen die niet voortdurend gebruikt worden (bijvoorbeeld de buitenruimte voor rokers).
  • Voorzie de elektrische terrasverwarmers van dimmers. Hiermee kan je de temperatuur van de terrasverwarmers aanpassen aan de buitentemperatuur.
  • Kies voor een terrasverwarmer aan de gevel in plaats van een losstaande. Dit is efficiënter doordat de warmte vastgehouden wordt door de muur.
  • Verwarm het terras plaatselijk door middel van een elektrische deken of -stoelkussen.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is algemeen toepasbaar op terrassen en vergelijkbare buitenruimte. Dimmen kan alleen met elektrische terrasverwarmers.

Milieuaspecten

Deze maatregel voorkomt of beperkt het gas- of elektriciteitsverbruik van de terrasverwarmers.

financiële aspecten

Een gemiddelde terrasverwarmer van 8 kW die jaarlijks 800 uur aan staat verbruikt 6.400 kWh, ofwel € 1.280 (€ 0,20 per kWh). De kosten van een terrasverwarmer op gas zijn vergelijkbaar.

Rekenvoorbeeld dimmer
Het installeren van een dimmer kost € 130 tot € 300. Een terrasverwarmer voorzien van een dimmer staat gemiddeld op 75 procent van het maximale vermogen. Uitgaande van een terrasverwarmer van 8 kW die jaarlijks gemiddeld 800 uur wordt gebruikt dan wordt jaarlijks 1600 kWh bespaard (besparing van 2 kW per uur). De jaarlijkse besparing op de kosten van het energieverbruik bedragen € 320. De maximale terugverdientijd is 1 jaar.

Bron: Infomil

Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.