Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

PV-glas

Beschrijving

Photo-voltaïsche systemen (PV) zetten zonne-energie om in elektriciteit. De opgewekte elektriciteit wordt in eerste instantie gebruikt voor het gebouw waarop het systeem is geplaatst. Bij een overschot aan elektriciteit wordt er terug geleverd aan het net. Afhankelijk van de meter en afspraken met de energieleverancier wordt dit verrekend.

PV-glas bestaat uit doorzichtig glas met daarin geïntegreerd losse zonnecellen (pads) die zonne-energie omzetten in elektriciteit. PV-glas combineert op een slimme manier verschillende eigenschappen van glas en PV-cellen:

  • Opwekking van elektriciteit – het rendement per m2 is wel lager dan van PV-panelen.
  • Zonwering – ten opzichte van ‘normaal’ glas houdt PV-glas een deel van het zonlicht en de warmte tegen.
  • Lichttoetreding – hHt licht schijnt tussen de pads door, de transparantie varieert van 1 tot 80%.

Toepasbaarheid

PV-glas is toepasbaar bij nieuwbouw of verbouw geïntegreerd in een glazen pui of glazen dak.

Milieu aspecten

De milieuwinst van zonnecellen is dat er elektriciteit wordt opgewekt en minder fossiele brandstoffen gebruikt worden ten opzichte van conventionele elektriciteitsopwekking. Hierdoor is de CO2-uitstoot lager.

De opbrengst van PV-glas is een factor 2,5 kleiner dan van PV-panelen, omdat minder PV-materiaal per m2 in het glas zit. PV-glas kan diffuus (indirect) licht beter benutten dan PV-panelen.

Financiële aspecten

PV-glas is goedkoper dan PV-panelen de opbrengst per m2 is echter lager. Deze ligt tussen de 30 en 40 kWh per m2 per jaar.

Deze maatregel komt in aanmerking voor EIA óf (!) Stimulering Duurzame Energie (SDE+). Je kiest zelf welke regeling voor jou het meest interessant is.

Zonnepanelen staan op de Energielijst (2019, code 251102) en komen daarom, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 45% (2019) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/energie-investeringsaftrek.

SDE+ vergoedt het verschil tussen de kostprijs van de duurzame energie ten opzichte van de kostprijs van grijze stroom. Het subsidiebedrag wordt jaarlijks aangepast, in 2015 krijgt de eigenaar 7 tot 14 eurocent per opgewekte kWh. De subsidie heeft een looptijd van meerdere jaren. Bedrijven en non-profit instellingen komen in aanmerking. Zie voor meer informatie www.RVO.nl/sde.

Aanvullende informatie

Andere technieken om energie uit zonlicht op te wekken zijn:

Bron: Stichting Stimular

Naam: Datum: 04 September 2013 Canadese kerk wekt energie op met ramen
De heilige Familiekathedraal in het Canadese Saskatoon wilde zonnepanelen op het dak, maar het kerkbestuur twijfelde omdat het de uitstraling van het moderne gebouw niet ten goede zou komen.

Kunstenares Sarah Hall ontwierp vervolgens glaspanelen voor 3 ramen, waarvan de grootste ongeveer 3 bij 12 meter is. Ze integreerde de 1.113 zilverkleurige zonnecellen in "skypaintings", abstracte weergaven van de lucht. De ramen leveren 2.500 kWh per jaar op.

Bron: NRC, 4 september 2013
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.