Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Laat de toegang niet open staan, houd de warmte binnen

Beschrijving

Bespaar veel stookkosten door de toegang (automatisch) te sluiten. Door openstaande deuren gaat in het stookseizoen veel warmte verloren, zeker als de deuren uitkomen op een grote ruimte en er tocht ontstaat.

Nevenvoordelen van dichte deuren zijn: verbeterde luchtkwaliteit, minder tocht (prettig voor personeel en bezoekers), minder ziekteverzuim, minder last van geluid van buiten en de ruimte is – in de zomer – makkelijker koel te houden.

Mogelijkheden om energieverlies via een toegangsdeur te beperken:

  1. een deurdranger die zorgt dat de deur automatisch dichtvalt.
  2. de toegang alleen open zetten als er grote stromen mensen tegelijk naar binnen/buiten gaan, zoals bij het uitgaan van het theater.
  3. een draaideur.
  4. een tochtsluis (met goede instellingen, zie tip Gebruik winterstand van tochtsluis).
  5. een automatische schuifdeur.
  6. Een HR-luchtgordijn dat automatisch schakelt op jouw deuren (deur open = gordijn aan; deur dicht = gordijn uit). Deze oplossing noemt men een ‘slimme deur’. Dit bespaart energie als de deur meer dan 15 minuten per uur open is. In de factsheet Bespaar meer energie met jouw luchtgordijn lees je hoe het luchtgordijn correct geïnstalleerd moet worden.

Toepasbaarheid

  • Voor een draaideur of tochtsluis moet voldoende ruimte zijn. zie tip Tochtsluis of draaideur.
  • Een automatische entreedeur is uit kostenoverweging interessant als je gaat verbouwen, verhuizen of nieuwbouwen.
  • Als jouw deuren meer dan 15 minuten per uur open zijn bespaart het installeren van een luchtgordijn achter de deur energie.

Milieu aspecten

Er wordt bespaard op het energieverbruik voor ruimteverwarming (en -koeling). Deze besparing is afhankelijk van de ligging (winddruk op de gevel), binnentemperatuur, het weer en gebruikspatroon.

Financiële aspecten

Een tweevleugelige schuifdeur (2 meter breed en 2,30 hoog) kost circa € 5.000 inclusief montage (als de bestaande bouwkundige constructie voldoende stevig is). Als de complete voorpui vervangen wordt (2 zijramen met 2 schuifdeuren met een totale afmeting van 4 meter breed en 2,5 meter hoog) kan de investering oplopen tot circa € 8.000 exclusief bouwkundige aanpassingen.

Als jouw gebouw gekoeld wordt loont het eerder om te investeren in slimme oplossingen op de toegang zo veel mogelijk gesloten te houden.

Luchtgordijnen staan op de Energielijst (2019, code 210407) en komt daarom ter vervanging van bestaande luchtgordijnen, onder voorwaarden, in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 45% (2019) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/energie-investeringsaftrek.

Aanvullende informatie

Heb je al een luchtgordijn? Vul de scorecard (VLA en Energiecentrum) in en ontdek of je kunt besparen met jouw bestaande luchtgordijn.

Bron: www.houddewarmtebinnen.nl (inmiddels offline), InfoMil

Geen reacties gevonden
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

  • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.