Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Led-basisverlichting

Beschrijving

Led wordt steeds meer als basisverlichting gebruikt in kantoren en bedrijfsruimten.

Nieuwe armaturen

Led in specifieke led-armaturen heeft een hogere efficiëntie dan retrofit oplossingen. Er zijn diverse led-armaturen beschikbaar, opbouw en inbouw. Voor kantoren is dit vaak een ledpaneel, een (aan de onderzijde) vlakke plaat die past in 60 bij 60 cm of 30 bij 120 cm plafondplaat. Voor industriële toepassingen zijn ook armaturen beschikbaar die bestand zijn tegen ruwe omstandigheden (extreem hoge en lage temperaturen, trillingen). De meest gangbare formaten zijn 120 bij 30 cm en 150 bij 30 cm, maar er zijn ook “puntvormige” led-lampen verkrijgbaar ter vervanging van gasontlagingslampen.

Led in bestaande TL-armaturen

In bestaande situaties kunnen led-buizen geplaatst worden in bestaande TL-armaturen.

 • Er zijn led-TL-buizen die met kleine of zonder verdere aanpassing aan de armatuur geplaatst kunnen worden (retro-fit). Deze zijn er voor T8- en voor T5-TL-buizen.
 • Er zijn ook led-lampen waar voorschakelapparatuur verwijderd of overbrugd moet worden (ombouwen / renoveren). Hierdoor vervallen garantie, claim of ondersteuning van de armaturenfabrikant en ligt de verantwoording bij eventuele calamiteiten bij de ombouwer. Er zijn ombouwers die garantie geven. Over het algemeen is de kwaliteit van deze oplossing beter.
 • De meeste led-TL-buizen hebben 2/3 van de lichtopbrengst t.o.v. goede conventionele tl-buizen.
 • Niet in alle situaties wordt het oude lichtniveau bereikt, en de spreiding van het licht kan anders zijn dan bij de huidige verlichting. Test de lampen daarom in verschillende ruimten.
 • Deze buizen zijn op de markt onder namen als led-tubes, led-tl of T8-vervangers.
 • Led-lampen kunnen niet goed tegen warmte. aandachtspunt bij vervanging van TL door led is dat de led-lamp in het armatuur niet te warm wordt en zijn warmte goed af kan voeren.

Toepasbaarheid

Algemeen toepasbaar.

Led is zeer geschikt in combinatie met een daglichtafhankelijke regeling daglicht afhankelijke regeling of een bewegingsmelder. In deze gevallen kan de besparing oplopen tot 80%.

Led is ook goed geschikt in koude omgevingen (daar is anders speciale TL voor nodig).

Sommige led-leveranciers beweren dat de lichtopbrengst van led door een gewone lux-meter wordt onderschat. Dit effect is er wel, maar het is hooguit 2%, kleiner dan diverse andere mogelijke foutbronnen bij het meten. Bij andere lichtbronnen met koel licht (zoals ‘witte’ TL) treedt het effect overigens ook op.

Milieu aspecten

Door het toepassen van led-verlichtig vermindert het elektriciteitsverbruik. Led ten opzichte van conventionele TL-verlichting bespaart ongeveer 60% en led ten opzichte van HF-TL ongeveer 45%. In combinatie met een daglichtafhankelijke regeling of een bewegingsmelder kan de energiebesparing oplopen tot boven de 80%.

Financiële aspecten

Led-verlichting is duurder dan andere verlichting, maar goede led-verlichting gaat langer mee. De prijzen lopen uiteen van € 75 tot € 300 per armatuur. Grote variabelen zijn levensduur van de lampen of armaturen, garantieperiode en plek (wel/niet hoogwerker nodig). Hieronder staan gemiddelde prijzen incl. installatiekosten. Ter vergelijk: een vergelijkbaar HF-TL-armatuur kost € 85, of € 95 als er meer vermogen nodig is, of € 120 in omgevingen waar eisen worden gesteld aan voedselveiligheid.

Installateurs rekenen vaak jaarlijkse exploitatiebaten omdat led-verlichting een langere levensduur heeft en dus minder vaak vervangen hoeft te worden. Deze kosten zijn verwaarloosbaar voor een led-armatuur met verwisselbare lampen: de meerkosten van de lampen zijn ongeveer gelijk aan de minderkosten voor minder vervangingswerkzaamheden. Led-panelen hebben juist meerkosten omdat einde levensduur (na 40.000 tot 50.000 branduren) de hele armatuur vervangen moet worden. De meerkosten zijn € 6 per jaar uitgaande van een armatuur van € 150 met een levensduur van 50.000 uur en 2.500 branduren per jaar. In situaties waar iedere ± 20 jaar de armaturen vervangen worden, zijn deze meerkosten niet relevant.

De terugverdientijd is afhankelijk van de energieprijs en het aantal branduren. Deze ligt bij een gemiddeld verbruik en energieprijs (2.500 uur per jaar en € 0,12/kWh) op 4 tot 6 jaar.

Led-verlichting staat op de Energielijst (2019, code 210506 en 210509) en komt daarom, onder voorwaarden (bijv. alleen in en om bestaande gebouwen en minimale lumen/Watt-verhouding), in aanmerking voor Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit betekent dat je een extra bedrag ter grootte van 45% (2019) van het investeringsbedrag ten laste mag brengen van de winst. Zie voor meer informatie www.rvo.nl/energie-investeringsaftrek.

Bekijk onze suggesties om verlichtingsoffertes te beoordelen.

Nieuwe armaturen (panelen)

 • Een Led-paneel van 60 bij 60 cm en 40 Watt kost gemiddeld € 150, incl. installatie.
  Deze vervangt TL van ± 90 Watt (4 TL-buizen 18 Watt en starter).
 • Een Led-paneel van 30 bij 120 cm en 40 Watt kost gemiddeld € 150, incl. installatie.
  Deze vervangt TL van ± 90 Watt (2 TL-buizen 36 Watt en starter).
 • Een Led-paneel van 30 bij 150 cm van 50 en 65 Watt kost gemiddeld € 200, incl. installatie.
  Deze vervangt TL van ± 140 Watt (2 TL-buizen 58 Watt en starter).

Led in bestaande TL-armaturen

 • 4 buizen van 8 tot 10 Watt kosten gemiddeld € 100, incl. installatie. Deze vervangen 4 TL-buizen van 18 Watt (totaal 90 Watt incl. starter).
  Deze buizen zitten doorgaans in een armatuur van 60 bij 60 cm.
 • 2 buizen van 16 tot 18 Watt kosten gemiddeld € 80, incl. installatie. Deze vervangen 2 TL-buizen van 36 Watt (totaal 85 Watt incl. starter).
  Deze buizen zitten doorgaans in een armatuur van 30 bij 120 cm.
 • 2 buizen van 20 tot 23 Watt kosten gemiddeld € 80, incl. installatie. Deze vervangen 2 TL-buizen van 58 Watt (totaal 140 Watt incl. starter).
  Deze buizen zitten doorgaans in een armatuur van 30 bij 150 cm.

Bovenstaande prijzen zijn voor led-buizen met een lange levensduur. Er zijn ook buizen half zo duur met half zo lange levensduur. De installatiekosten blijven gelijk, maar vervanging moet sneller.

Aanvullende informatie

Kijk ook naar de tips voor Ruimte leeg: licht uit door sensor en Daglichtafhankelijke regeling van verlichting en combineer deze voor een optimale besparing. Ook de volgende publicaties kunnen behulpzaam zijn:

 • ISSO-publicatie 90 Energie-efficiënte verlichting in en rondom gebouwen
 • Binnenverlichtingsnorm NEN 12464-1
 • NSVV brochure Handreiking voor retrofit-verlichtingsproducten in de utiliteitsbouw

Bron: Stichting Stimular

Naam: Bedrijfsnaam: Simac Techniek Website: http://wireleds.nl/ Datum: 10 October 2017 Simac Techniek heeft gekozen voor Wireleds® SmartTube in haar magazijnen in Veldhoven en Ede. De SmartTubes communiceren met draadloze Sensoren die beweging detecteren. Hierdoor worden de SmartTubes alleen aangezet in zones waar medewerkers actief zijn.

Wireleds® lampen zijn via een Mesh-netwerk met elkaar verbonden en communiceren met sensoren die in datzelfde netwerk zijn opgenomen. Sensoren zijn draadloos en hoeven dus niet geïnstalleerd te worden. Met een tablet (bijvoorbeeld een iPad) bepaalt u welke lampen met welke sensoren zijn verbonden. Sensoren meten lichthoeveelheid, warmte en beweging. U bepaalt zelf wat de lampen moeten doen met de informatie die ze van de sensoren ontvangen. Zo kunt u bijvoorbeeld de lampen in een ruimte laten dimmen als er voldoende daglicht is. Of u kunt de lampen laten aangaan als de ruimte wordt betreden of bezet is.

Bron: Ledsgogreener (leverancier van Wireleds®)
Naam: Bedrijfsnaam: Winkelcentrum Brazilië Datum: 13 July 2016 Vorig jaar werden in de parkeergarage van winkelcentrum Brazilië, op de Oostelijke Handelskade in Amsterdam, ruim 200 LSB smartleds van Baiyiled geïnstalleerd. Deze geavanceerde led-lampen bevatten elk een ingebouwde bewegingsdetector. Deze dimt de verlichting tot 20% als er geen auto’s of voetgangers langskomen binnen een ingestelde periode (variërend van 8 seconden tot 30 minuten). Aangezien de Brazilië-parking 200 meter lang is, konden de centrale sensoren zoals die gebruikt worden in een traditioneel systeem niet dezelfde hoge energiebesparing opleveren als deze LSB smartleds, die individueel aanschieten en de rij- of looproute van de passant volgen.

De dimmende parking-lampen zorgen voor 70% besparing.

Bron: Energievakbeurs 2016
Naam: Bedrijfsnaam: Twente Milieu Datum: 13 July 2016 Als milieupartner voor gemeentes als Oldenzaal, Almelo en Enschede is Twente Milieu gespecialiseerd in duurzame afvalverwerking en het verbeteren van leefomgevingen.
Twente Milieu draagt niet alleen op straat bij aan een schoon, gezond en fris milieu, maar kiest ook bewust voor energiebesparing en duurzaamheid in haar eigen kantoor.

Ledgogreener leverde Ballast Compatibele led tl-buizen met een kleurtemperatuur van 3000 kelvin. Vernieuwend aan deze energiezuinige lampen is dat ze traditionele tl-lampen kunnen vervangen zonder aanpassingen van de armatuur. Gewoon oude buis eruit en nieuwe led-tl erin.

De ballast (Elektronisch Voorschakel Apparaat) afkoppelen of een startervervanger gebruiken is dus niet nodig. Ook blijft de garantie en de CE-markering op de armaturen geldig. Andere reden voor Twente Milieu om de Ballast Compatible led tl-lamp te kiezen is de opvallende hoge lichtopbrengst, met 160 lumen per watt (heldere lens). Daardoor kunnen de energiebesparingen oplopen tot 64%.

bron: Energievakbeurs 2016
Naam: Datum: 30 September 2013 Bij den Hartog uit Groot-Ammers hingen in de loods 88 TL bakken die ieder 145 Watt verbruikten. 80 hiervan stonden bijna de hele dag aan. Nu hangen er 48 led panelen met een verbruik van 58 watt die aan en uit gana door middel van bewegingsmelders. het licht is alleen maar aan wanneer het aan hoort te staan en op de plek waar het moet branden, dus niet in de hele loods.

bron: persbericht Den Hartog, sept. 2013
Naam: Datum: 12 July 2013 Het instructiebad van het Twentebad in Hengelo is binnen een week uitgerust met LED-verlichting. Eerder dit jaar is de verlichting van de oude glijbaan, die bestond uit zeven grote lampen, vervangen door één LED lichtlijn. Nu wordt de verlichting het instructiebad vervangen door LED. Onder water komen zeven LED lampen en alle tl-armaturen aan de plafonds worden vervangen door dimbare LED lichtlijnen. De lampbollen aan de pilaren worden verwijderd. Als het goed is duren de werkzaamheden één week.
Door de maatregelen bespaart de gemeente, eigenaar van het zwembad, 75 tot 80 procent op het energiegebruik voor de lampen die vervangen zijn/worden. Uiterlijk begin 2015 is het doel alle tl-armaturen in de grote recreatiezaal ook te vervangen door LED. De gebruikservaringen bij het instructiebad kunnen dan goed gebruikt worden.

Bron: Platform Duurzame Huisvesting, 12 juli 2013
Naam: Bedrijfsnaam: Ad & Tineke’s dagwinkel Website: http://dagwinkelschoonrewoerd.nl/blauwzaam/ Datum: 23 February 2013 Afgelopen weekend is de Dagwinkel in Schoonrewoerd van Ad & Tineke verbouwd en gemoderniseerd. Dit was gelijk de kans om het energieverbruik in kaart te brengen en duurzame producten en besparingen te introduceren. Ad & Tineke hebben samen met Van Tol Retail, de retailorganisatie waar ze mee samenwerken een plan voor de winkel gemaakt en ook hebben ze Henk Manden van Zon & Zo duurzame oplossingen gevraagd om mee te denken. Zon & Zo heeft een lichtplan gemaakt om de huidige TL verlichting te vervangen met Ledplaten en Led downlighters. Het resultaat is dat er 48 TL bakken met 2 TL buizen per bak met een totaal verbruik per jaar van 14.602 kWh verwijderd zijn en deze zijn vervangen door 36 Ledplaten en 6 Led downlighters met een totaal verbruik over het zelfde aantal uren van 5.117 kWh. Deze vervanging resulteert in een besparing op de verlichting van 9.484 kWh per jaar. Dit het gelijk met het jaar verbruik van bijna 3 huishoudens.

Bron: nieuwsbrief Blauwzaam, 28 februari 2013
Voeg uw reactie toe

Informatie van leveranciers wordt alleen geplaatst indien voorzien van minstens 1 referentie van toepassing bij een bedrijf.

 • Let op: Website URL zonder "http://" ervoor wordt niet geaccepteerd.

* Uw e-mail en telefoonnummer worden niet getoond op de website.