Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Voorbeeld Bergh Bouw

“Geen uur rijden om een vergadering bij te wonen”

Koen Haest, Bergh Bouw 

Missie

Duurzaamheid staat bij Bergh Bouw hoog in het vaandel. Duurzaam Bouwen, maar vooral ook duurzaam ondernemen. Verantwoord omgaan met de planeet, door bijvoorbeeld FSC-hout te gebruiken, maar ook verantwoord omgaan met de naaste omgeving, door bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, leerlingen en stagiaires een kans te bieden.

Maatregelen

Het project Vissershaven in Bergen op Zoom is het eerste project waarop wij bedrijfsbreed inzetten op duurzaamheid. Wij gebruiken tijdens de bouw groene stroom en verwarmen de bouwkeet met groen gas. De bouwplaats wordt beveiligd met infraroodcamera’s, waardoor in de avond en nacht geen verlichting nodig is voor het signaleren van ongewenst bezoek.  Vissershaven is een FSC-project, wat betekent dat uitsluitend hout uit duurzaam beheerde bossen wordt gebruikt. Op het project worden mensen ingezet die al langdurig buiten de arbeidsmarkt staan of herintreden. Tevens is het een leerlingbouwplaats project.

Ook verminderen wij de autokilometers van alle betrokkenen bij het project, zoals de opdrachtgever, de architect en vertegenwoordigers, door minder op de bouwplaats te vergaderen en vooral digitaal te communiceren. In onze keet op de bouwplaats hangt een smartboard, waarop alle actuele informatie zoals onder andere bouwtekeningen digitaal beschikbaar zijn en waardoor videoconferences mogelijk zijn. We hebben een ‘duurzame communicatiebox’ ontwikkeld en aangeboden aan alle relaties van het project.  In deze box zit een korte uitleg over de visie van Bergh Bouw plus een camera voor communicatie via internet. Op deze manier voorkomen we dat de betrokkenen soms een uur in de auto zitten om een korte vergadering bij te wonen.

Kosten en baten

De benodigde materialen voor videoconferencing zoals een smartboard, webcams en speciale vergadering software kosten ongeveer 8.500 euro. Wij verdienen deze investering terug doordat we efficiënt vergaderen en minder tijd kwijt zijn aan reizen en bijhouden van papieren documenten. Ook de infraroodcamera’s verdienen zich snel terug. De bouwplaatverlichting ten behoeve van camerabeelden hebben we hierdoor kunnen verminderen van 2000 naar 15 Watt! We investeren in communicatiematerialen, zoals de ‘Duurzame communicatiebox’ en een professionale presentatie van dit project, omdat we duurzaamheid belangrijk vinden en opdrachtgevers in ons enthousiasme willen meenemen.

Organisatie

De opdrachtgever, woningcorporatie Stadlander, gaf al in een vroeg stadium bij ons aan dat Vissershaven een duurzaam bouwproject moest worden. Voor ons was dit aanleiding om de duurzaamheid van ons eigen bedrijf onder de loep te nemen. Wij bekeken onze CO2-footprint met behulp van de Milieubarometer. Hieruit bleek dat onze grootste CO2-uitstoot zit in gebruik van elektra en gas en in de bedrijfsmatige vervoersbewegingen. Inmiddels is duurzaamheid een vast onderdeel tijdens bouwvergaderingen, werkbesprekingen en directieoverleg. Het vereist een andere manier van denken, maar het werkt wel aanstekelijk. Het is mooi om te zien hoe we ook onze leveranciers, onderaannemers en opdrachtgevers enthousiast krijgen in de zoektocht naar de juiste balans in verduurzaming.

Bergh Bouw is actief in de utiliteitsbouw, industriële bouw en woningbouw.

Aantal medewerkers: 48

Internet: http://www.berghbouw.nl