Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Voorbeeld De Budelse

"We verwachten een fikse besparing op de energiekosten"

Paul de Rooij, De Budelse

onze missie

De Budelse wil, als grafisch dienstverlener, een betrouwbare en integere organisatie zijn voor haar klanten en leveranciers. Daarbij streven we naar een langdurige samenwerking met oog voor MVO en innovatie. Vanzelfsprekend hechten we veel waarde aan goede en veilige werkomstandigheden en de ontwikkeling van onze medewerkers.

maatregelen

Wij hebben onlangs onze verlichting vervangen door energiezuinige TL5 buizen.  Bij de renovatie van het dak is witte bedekking gekozen zodat we in de zomer minder hoeven te koelen. Warmte die vrijkomt van de drukpersen Infra-rood wordt in de winter gebruikt om de productieruimte te verwarmen. We maken gebruik van een hybride auto en doen volop mee aan het Fietsplan.

Wij besparen energie doordat we onlangs de luchtbehandelingskast die in 1996 in ons bedrijf werd geïnstalleerd, volledig hebben uitgezet. Deze kast was toen nodig om bij het toenmalige gebruik van IPA en K2-wasmiddelen voldoende te ventileren. Inmiddels leven we in een totaal andere wereld met betrekking tot het gebruik van gevaarlijke stoffen. We werken op onze drukpersen 100% IPA vrij en uitsluitend met minder schadelijke K3-wasmiddelen en bio-inkten. Uit een nieuwe berekening van de totale gewenste luchtverversing bleek dat minimale ventilatie noodzakelijk is. Het tijdens productie-uren laten draaien van één van de drie afzuigventilatoren is meer dan voldoende. De luchtbehandelingskast is daarom na een proefperiode van twee maanden volledig uitgezet.

kosten en baten

De exacte besparing van deze maatregel is nog niet berekend, maar het mag duidelijk zijn dat het gebruik van de luchtbehandelingskast erg veel energie kostte. In de winter werd 7.000 m3 lucht per uur, dat is 119.000 m3 lucht per dag, opgewarmd van soms onder het vriespunt tot ongeveer 19 graden. Deze lucht werd vervolgens bevochtigd en daarna weer afgezogen. In de zomer werd soms lucht van boven de 25 graden ingeblazen, vervolgens gekoeld en daarna weer afgezogen. Ook is nu nog maar één van de drie afzuigventilatoren in gebruik. We verwachten dan ook een fikse besparing op onze energiekosten.

organisatie

Voor de berekening van de gewenste luchtverversing maakte ik gebruik van de rekenmodule van de KVGO. Daarna heb ik de resultaten besproken met onze installateur. Zij bevestigden dat natuurlijke ventilatie voldoende is. Voor de zekerheid besloten we om toch één ventilator te laten aanstaan. Tijdens de proefperiode kwamen er geen klachten van de medewerkers. Na twee maanden zonder klachten is besloten de luchtbehandelingskast definitief uit te laten. Tijdens de jaarlijkse onderhoudsronde zette een monteur de kast weer aan (hij was digitaal uitgeschakeld via het GebouwBeheerSysteem), daarom heb ik de kast nu fysiek uitgezet!


De Budelse is een full-service grafisch dienstverlener. Het productenpakket is breed en varieert van organisatorisch drukwerk, printing on demand, manuals, marketingdrukwerk, mailpacks, fulfilment en kartonnage. Drie speerpunten zijn Digitaal, Verpakkingen en ICT Services.

Aantal medewerkers: 55

Internet:
www.debudelse.nl