Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Voorbeeld Flevodruk Harlingen

"Een monitor in de hal laat zien hoeveel energie de zonnepanelen opleveren”

Jos Meinen, Flevodruk Harlingen

Missie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen vinden we erg belangrijk. We hopen dat mensen onze duurzame visie waarderen en zelf ook bewust worden van hun omgang met het milieu.

Maatregelen

We drukken al ruim negen jaar alcoholvrij. Drie jaar terug zijn we CO2-neutraal vervaardigd papier gaan leveren. Nu zijn we aan het kijken of we uit ons papierafval ook verpakkingsmateriaal kunnen maken. Verder hebben wij diverse maatregelen getroffen om zware lichamelijke arbeid te vermijden.

Voor niets gaat de zon op. Dus waarom niet profiteren van dit natuurverschijnsel? Met de installatie van 76 zonnepanelen zet Flevodruk een stap verder in de duurzame richting. Samen leveren de panelen minimaal 15.000 kWh per jaar op, wat voldoende is om de NexPress, de digitale vijf-kleuren pers, op te laten draaien. Een monitor in de hal van Flevodruk laat zien hoeveel energie de zonnepanelen opleveren.

Kosten en baten

De 76 zonnepanelen, inclusief installatie, kosten 32.500 euro en het infopaneel kost 1.600 euro. We konden gebruik maken van de EIA (EnergieInvesteringsAftrek) die circa 3.500 euro subsidie oplevert via de belastingdienst. Inmiddels hebben de panelen in 7 maanden al 14.500 kWh opgeleverd. In totaal verwachten wij 20.000 kWh op jaarbasis te kunnen opwekken. De terugverdientijd op basis van onze huidige energieprijs is 13 jaar. Doordat we gebruik konden maken van de SDE regeling* en uitgaande van stijgende energieprijzen wordt onze terugverdientijd enkele jaren korter.

*De kans op subsidie uit de SDE-regeling is klein, de regeling wordt elk jaar zwaar overtekend.

Organisatie

Onze installateur wees ons op de mogelijkheid van subsidie. Deze is aangevraagd en toegekend. Alle administratieve rompslomp is door onze installateur uitgevoerd tot en met de levering van de bruto productiemeter (voor retourlevering in het weekend aan het net).

In een informatiebijeenkomst hebben wij het personeel op de hoogte gebracht. Er hangt een digitaal informatiescherm bij onze receptie met de volgende weergave: Vermogen op dit moment, vandaag opgewekte energie, totaal opgewekte energie en vermeden CO2-uitstoot in kg. Zo laten we aan klanten en medewerkers zien hoe wij met zonnepanelen een steentje bijdragen aan duurzaamheid.

Flevodruk Harlingen is een grafisch familliebedrijf met al meer dan 150 jaar (sinds 1852) ervaring. Zij drukken in vellenoffset, digitaal en krantenrotatie.
 
Aantal medewerkers: 25

Internet: www.fh.nl/