Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Voorbeeld Van der Horst Hairstylers

“Sociaal en duurzaam is voor ons vanzelfsprekend”

Marco van der Horst, Van der Horst Hairstylers

Missie

Van der Horst Hairstylers is een redelijk grote kapperszaak in Roosendaal. In 2008 zijn we uitgeroepen tot "Beste Leerbedrijf van Nederland" in de categorie uiterlijke verzorging. Het opleiden van jonge mensen is onze passie. Kijken naar de toekomst vinden we dus heel belangrijk. Daar hoort ook een duurzame bedrijfsvoering bij.

Maatregelen

Voorheen investeerden we in energiebesparing op momenten van grote investeringen, zoals een verbouwing. Van der Horst Hairstylers gaat niet op korte termijn verbouwen. Toch blijkt het rendabel nu energiebesparende maatregelen uit te voeren. We gaan energiezuinige LED- en hoogfrequente TL-verlichting installeren. Lampen vervangen we, voor zover dat kan, met behoud van de huidige armaturen. In de meeste gevallen is dat geen probleem. Naast verlichting zijn de wasdrogers grote energievreters. Deze vervangen we voor gasgestookte wasdrogers, waardoor de CO2-uitstoot en kosten voor drogen omlaag gaan.

Boven de kapperszaak zijn een kantoor en opleidingsruimte. Hier gaan we het afval beter scheiden. Papier werd nog niet gescheiden; dat doen we nu wel. Dat is niet alleen een mooie milieumaatregel, maar maakt de medewerkers ook bewust. Eerder brachten we ons fietsplan al onder de aandacht bij onze medewerkers. Wanneer zij vaker op de fiets komen, vermindert dat de CO2-uitstoot en daarnaast is het gezond voor hen.

Naast energiebesparende maatregelen hebben we ons gecommitteerd aan Stichting Haarwensen. Wij stimuleren klanten met lang haar minimaal 25 cm (gratis) af te laten knippen voor het goede doel. Stichting Haarwensen maakt van dit haar pruiken voor kinderen die door een medische behandeling of alopecia (kaalhoofdigheid) hun eigen haar hebben verloren. De kinderen krijgen de pruik gratis. Zo leveren we een positieve bijdrage aan de maatschappij door een goed doel te ondersteunen dat bij onze werkzaamheden aansluit.

Kosten en baten

Het vervangen van de lampen kost ongeveer € 4.000. Deze kosten verdienen zich binnen twee jaar terug. Gaswasdrogers hebben we eerst getest. We zijn zeer tevreden en hebben ze aangeschaft. Dit was aantrekkelijk vanwege de subsidie van de Regionale Milieudienst, waar wij voor in aanmerking kwamen door deelname aan de cursus Duurzaam Ondernemen.

Organisatie

De meeste maatregelen hebben we uitgevoerd naar aanleiding van de cursus Duurzaam Ondernemen in Roosendaal. Deze cursus werd georganiseerd door de gemeente en de Regionale Milieudienst. Tijdens de cursus hebben we onze CO2-footprint berekend met de Milieubarometer. Hieruit bleek dat elektriciteitsverbruik de grootste bijdrage levert aan onze CO2-uitstoot. Ons verbruik zit in verlichting, wasdrogers, andere droogapparatuur, föhns en boilers. Door verlichting en wasdrogers te vervangen zetten we snel grote stappen richting een duurzame organisatie.

Van der Horst Hairstylers is een hippe kapsalon voor dames, heren en jongeren.

Aantal medewerkers: 28

Internet: www.vanderhorsthairstylers.nl