Dit is een website van Stimular

Kenniscentrum Duurzaam MKB

Duurzaam Ondernemen loont!

Voorbeeld Van Helvert Metalen

"Bewust omgaan met schaarse bronnen"

Henk van Helvert, Van Helvert Metalen

onze missie

"Ons bedrijf wil op alle fronten invulling geven aan het basisprincipe van metaalrecycling: ’Nieuw wordt oud, … en oud wordt nieuw'. Hierbij beschouwen we alle bronnen die wij aanwenden als schaars, of het nu om klanten, leveranciers, personeel, energie of grondstoffen gaat. We gaan hier zorgvuldig mee om. Deze tweede natuur helpt ons in het vormgeven van een duurzame onderneming."

maatregelen

Wij hebben met onze klanten een unieke binding aangezien de relaties in veel gevallen zowel klant (van nieuw metaal) als leverancier (van oud metaal) zijn. Door het transport van producten en afval te combineren worden veel kilometers en kosten bespaard.

Wij zijn in 1998 begonnen met het jaarlijks invullen van de Milieubarometer. De grafieken laten een continu proces van verbetering zien. We besparen bijvoorbeeld veel brandstof door een energiezuinige vrachtwagen aan te schaffen en meer met bestelwagens te rijden. Door de afvalcontainers op afroep te laten legen als ze echt vol zijn, is het aantal ritten afgenomen van 26 naar 3 per jaar. Sinds twee jaar maken wij gebruik van een compleet overdekte werf. Dit is uniek in Nederland. De nieuwe bodembeschermende vloer van de hal is voorzien van vloerverwarming en een radioactiviteitscanner.

kosten en baten

Wij besparen duizenden euro’s door bewust met energie, afval en transport om te gaan. De overdekte hal is natuurlijk een forse investering geweest, maar geeft vele voordelen zoals verbetering van de kwaliteit van het product doordat er geen weersinvloed meer is, verhoging van het werkcomfort van de medewerkers en vermindering van geluidsoverlast. De vloerverwarming zorgt voor een comfortabele werktemperatuur en bespaart veel energie omdat de lucht niet hoeft te worden verwarmd. Het totale verbeterproces heeft ongeveer 30% meer klanten opgeleverd.

organisatie

Stimular is sparringpartner geweest bij de ontwikkeling van onze plannen om het milieu zoveel mogelijk te ontlasten. De Milieubarometer is het stuurwiel waarmee ik mijn bedrijf op milieugebied richting geef. We maken elk jaar een kort bedrijfsmilieuverslag aan de hand van de Milieubarometer.

Bekijk de Milieubarometer van Van Helvert.

 

 

Van Helvert Metalen is actief in het inzamelen, verwerken en verhandelen van metaalresten. Het bedrijf is tevens actief als groothandel in halffabrikaten voor de loodgieters- en sanitairbranche. Een derde specialisme is de verwerking van lood in de eigen loodgieterij.

Aantal medewerkers: 9

Internet:
www.helvertmetals.com